Una associació de voluntaris polítics impulsa el Dret a l'Acompanyament Afectiu DA + al Congrés dels Diputats ia l'Ajuntament de Barcelona

Publicat a Murcia.com (Espanyol)


L'associació Som Base, formada per voluntaris polítics, presenta una Declaració Institucional sobre el Dret a l'Acompanyament Afectiu DA + al pròxim ple de l'Ajuntament de Barcelona i, al maig, presentarà una PNL al Congrés del Diputats. 

El Dret a l'Acompanyament Afectiu DA + té l'objectiu de garantir el dret de tota persona a relacionar-se, a gaudir de la companyia i de el suport d'altres individus.

Per primera vegada, un grup de voluntaris impulsa el reconeixement d'un nou dret humà entre les institucions, com a pas previ perquè sigui reconegut com un dret humà universal, i ho vol fer amb el consens unànime de tots els grups polítics i socials.

L'Associació Som Base, formada per voluntaris polítics, va iniciar, a finals de 2019, la redacció d'un projecte per garantir el Dret a l'Acompanyament, conegut com DA +. Aquest dret manifesta que "totes les persones tenen dret a relacionar-se i a ser tractades amb afecte. A sentir-acompanyades i al fet que aquesta relació, entre iguals, sigui afectiva: lliure, bilateral, directament, respectuosa i consentida". I Som Base treballa pel reconeixement d'aquest dret a tots els nivells: local, nacional i universal.

Després de molts mesos de treball i d'haver aconseguit la simpatia de diverses entitats i federacions socials, i la complicitat de gairebé tot l'arc polític, el passat 22 de febrer, Maurici Blancafort, advocat i voluntari d'Amics de la Gent Gran (Amics de la Gent Gran) des de fa més de 30 anys, com a representant de Som Base, va comparèixer davant la Comissió d'Afers Socials al Congrés de Diputats, a instàncies de l'PSOE, per donar a conèixer el Dret a l'Acompanyament Afectiu, el DA +. Va instar tots els grups parlamentaris a presentar, per primera vegada amb el consens unànime, una Proposta No de Llei (PNL) per a ser aprovada en el Ple de Congrés, reconeixent així el DA +, i obrint el camí perquè pugui ser reconegut com un dret Universal.

La presentació de la PNL al Congrés està prevista per a mitjans de maig. En paral·lel, s'ha treballat per presentar una Declaració Institucional a l'Ajuntament de Barcelona, "que es durà a terme el proper 30 d'abril, en el ple de l'Ajuntament. Amb el consens de tots els grups municipals ia instància de Junts Per Catalunya, es portarà el dret a l'Acompanyament Afectiu DA + a el ple municipal, perquè Barcelona, com que el DA + neix al barri de Gràcia de la ciutat comtal, sigui la primera ciutat que reconegui aquest dret a la ciutadania i es pugui començar a treballar en la elaboració d'una normativa que garanteixi el seu compliment. L'alcaldessa de Barcelona, ". Donya Ada Colau, serà l'encarregada de llegir la Declaració Institucional sobre el Dret a l'Acompanyament Afectiu DA +.

La presentació de la Declaració Institucional a l'Ajuntament de Barcelona marcarà l'inici perquè el DA + arribi a les institucions municipals de tot el país. Ja s'han iniciat contactes i gestions amb altres ajuntaments, associacions de municipis i, en breu, es duran a terme també les presentacions de la Declaració Institucional en els diferents plens municipals. També s'espera la constitució de el nou govern per a presentar la proposta a Parlament de Catalunya, així com en altres cambres legislatives del territori peninsular.

Un Dret amb la complicitat social i política

En aquest camí cap a la implantació de Dret a l'Acompanyament Afectiu DA +, Som Base no està sola, sinó que compta amb la complicitat d'altres associacions, entitats i persones amb un paper social rellevant, que veuen la necessitat d'aquest dret. Entre aquests, es troben Amics de la Gent Gran, Avismón, Càritas, Creu Roja, Fundació Roure, Pere Tarrés, i les federacions FATEC, FCV i Tercer Sector, etc. Algunes d'elles participen activament en la iniciativa i diferents representants formen part del grup de treball, a fi d'elaborar objectius i redactar un primer esborrany per a una futura Llei de Dret a l'Acompanyament DA +.

Un dels èxits de l'DA + és comptar amb el beneplàcit de totes les forces polítiques, sense distinció de sigles, perquè "eradicar la soledat no desitjada en favor de l'Acompanyament Afectiu és cosa de tots".

Un cop assolit el territori estatal, es vol portar el projecte a l'àmbit internacional fins a les Nacions Unides.

Què és Som Base

Som Base és una associació que neix a Barcelona a finals de 2017 amb la vocació d'influir en les polítiques que afecten les persones. És un grup de voluntaris polítics que entenen que "amb l'acció social no és suficient per canviar la societat; que és necessari participar en les polítiques i en la manera d'exercir el poder i l'oposició per influir de manera decisiva". Tracten de allunyar-se dels interessos econòmics i personals per treballar en un pla de cooperació entre persones amb vocació de servir la societat.

Un dels fundadors i coordinador de Som Base és Maurici Blancafort, en Mau, voluntari social des de fa més de 30 anys a Amics de la Gent Gran, de la qual va ser president, és voluntari polític, autor de diversos llibres i vídeos que analitzen la seva visió sobre el paper de l'voluntariat en la societat de segle XXI.