Presentació del Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+ al Parlament de Catalunya

Presentació de DA+ davant de la Comissió de Drets Socials

L’Associació Som Base (www.sombase.cat), formada per voluntaris polítics, va encetar, a finals de 2019, la redacció d’un projecte pioner per garantir el Dret a l’Acompanyament Afectiu, conegut com a DA+ (www.daplus.org). Aquest dret manifesta que totes les persones tenen dret a relacionar-se i a ser tractades amb afecte. A sentir-se acompanyades i a que aquesta relació, entre iguals, sigui afectiva: lliure, bilateral, directa, respectuosa i consentida”.

Som Base treballa pel reconeixement d’aquest dret a tots els nivells: local, nacional i internacional; i aconseguir que sigui reconegut com a Dret Humà Universal.

A nivell estatal, el passat 22 de febrer, Mau Blancafort, advocat i voluntari d’Amics de la Gent Gran des de fa més de 30 anys, un dels fundadors i coordinador de Som Base, va comparèixer davant la Comisión de Asuntos Sociales al Congrés de Diputats per donar a conèixer el Dret a l’Acompanyament Afectiu, el DA+. La compareixença va comptar amb una molt bona acollida per part de totes les forces polítiques i, el 15 de juny, representants de Som Base van presentar al registre del Congrés una Proposta no de Llei (PNL) a favor del Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+, com a pas previ perquè arribi al ple del Congrés i pugui ser debatut i aprovat. I s’està preparant també la presentació d’una moció a favor del DA+ al Senat.

Ara, ha arribat el moment de presentar el Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+ al Parlament de Catalunya. I així, el proper 22 de desembre, Mau Blancafort exposarà, davant dels diputats de la Comissió de Drets Socials, en què consisteix i demanarà impulsar una moció a favor del DA+ en el Ple

Un cop reconegut aquest dret en la ciutadania, caldrà començar a treballar en l’elaboració d’una normativa que garanteixi el seu compliment. Som Base ja fa temps que hi treballa en un esborrany per a una futura llei per garantir l’Acompanyament Afectiu DA+. 

Declaració Institucional a les institucions municipals

En paral·lel, s’ha estat gestionant l’aprovació de Declaracions Institucionals i Mocions de reconeixement del DA+ en diferents institucions públiques. Així, el Ple de l’Ajuntament de Barcelona del passat 30 d’abril d’enguany va aprovar una Declaració Institucional de reconeixement del DA+ amb el consens de tots els grups municipals, com també ho va fer la Diputació de Barcelona el 27 de maig, i l’Ajuntament de Sabadell el dia 13 d’octubre.

Es mantenen converses amb d’altres ajuntaments que estan estudiant la proposta per presentar la Declaració Institucional i/o mocions sobre el DA+ als seus diferents plens municipals, com l’Ajuntament de Pineda de Mar, Hospitalet, el de Girona o el de Badalona.


Un Dret amb la complicitat social i política

En aquest camí cap a la implantació del Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+, Som Base no està sola. Compta amb la complicitat d’altres associacions, entitats i persones amb un paper social rellevant, que veuen la necessitat d’aquest Dret. Entre aquests, es troben Amics de la Gent Gran, Avismón, Càritas, Creu Roja, les Fundacions Affinity, Ajuda i Esperança, Mémora i Roure, i les federacions FATEC, FCV i Tercer Sector, etc. Algunes d’elles participen activament en la iniciativa i diferents representants formen part del grup de treball, per tal de coordinar objectius i elaborar un primer esborrany per a una futura Llei del Dret a l’Acompanyament Afectiu DA+.

Un dels èxits del DA+ és comptar amb el beneplàcit de totes les forces polítiques, sense distinció de sigles, perquè “erradicar la soledat no desitjada en favor de l’Acompanyament Afectiu és cosa de tots”. 

Un cop assolit el territori estatal, es vol dur el projecte a l’àmbit internacional a través de diferents entitats, federacions i institucions fins a l’ONU, l’Organització de les Nacions Unides. 


Què és Som Base

Som Base és una associació que neix a Barcelona a finals de 2017 amb la vocació d’influir en les polítiques que afecten a les persones. És un grup de voluntaris polítics que entenen que “amb l’acció social no és suficient per canviar la societat; que és necessari participar en les polítiques i en la manera d’exercir el poder i l’oposició per influir de forma decisiva”. Tracten d’allunyar-se dels interessos econòmics i personals per treballar en un pla de cooperació entre persones amb vocació de servir a la societat.